Alergie pokarmowe

Każdy człowiek może doświadczyć alergii pokarmowej. Obecnie jest to coraz częściej spotykany problem, który przez nietolerancję pewnych składników wywołuje szereg rozmaitych reakcji. Reakcje alergiczne mogą przebiegać łagodnie, ale niektóre z nich, mogą doprowadzić nawet do śmierci osoby uczulonej. Ważne jest to, aby w momencie zauważenia dziwnej reakcji ciała po spożyciu pokarmu, udać się na badania, które potwierdzą lub wykluczą uczulenie na składniki spożywcze.

Co może uczulać?

Uczulenie możemy mieć w zasadzie na wszystko, i nie tylko jest to związane z jedzeniem. Chodzi również o wszelkiego rodzaju kremy, balsamy, kosmetyki jak również sierść zwierząt lub też materiały, z których wytwarza się ubrania. oczywiście alergie związane z reakcjami skórnymi wywołanymi zewnętrznymi czynnikami, są mniej niebezpieczne, to jednak znacznie utrudniają życie. W przypadku pokarmów najłagodniejszymi objawami są czerwone plamy na ciele lub delikatna wysypka. Alergik może również wykazywać łzawienie z oczu oraz zaczerwienienie spojówek, a w najgorszym przypadku ostra alergia m.in. na orzechy powoduje natychmiastowy skurcz mięśni, co w przypadku odcinka szyjnego może doprowadzić do uduszenia.

Gluten i laktoza

W ostatnim czasie bardzo nagłaśnianymi alergenami są gluten i laktoza, które uznawane są za składniki, które uniemożliwiają prawidłowe procesy trawienne, wpływają na powstawanie problemów żołądkowych oraz występowanie wzdęć jak również spowalniają utratę masy ciała. Faktem jest, że bardzo mały % ludzi, którzy deklarują się jako uczuleni na gluten lub laktozę, nie odbyli nawet podstawowych badań, które by o tym świadczyły. Jest to więc bardzo popularna moda, która zmienia światopogląd i wpływa na promocję produktów, które zostały pozbawione tych składników. Oczywiście, po odstawieniu niektórych składników jak właśnie te wyszczególnione powyżej, można zauważyć poprawę samopoczucia czy nawet ubytki na wadze, jednak nie mówi się o innych szkodliwych substancjach jak cukier, który zalewa sklepowe półki i jest jeszcze bardziej szkodliwy dla zdrowia.

Alergie pokarmowe
Oceń ten post