Jak rozpoznać dobrą kawę?

Kawa kawie nierówna – wie o tym każdy, kto pija ten napój częściej niż raz w tygodniu. Mówiąc o jej różnych gatunkach, początkowo wspomina się o trzech odmianach: kawie ziarnistej, mielonej i rozpuszczalnej. Tylko ta pierwsza może być jednak dobrym wyborem, dlatego skoncentrujemy się wyłącznie na niej. A ziarna też mogą się od siebie znacząco różnić. To, jak zadziałają one na organizm i jak będą smakować zależy od wielu czynników – liczy się zarówno ich odmiana, metoda dostawy, jak i całe wypalanie kawy. Po prostu wszystko ma znaczenie.

 

Gdzie udaje się klient, który chce kupić opakowanie z kawą? Oczywiście do supermarketu, ewentualnie osiedlowego sklepiku bądź mniejszego dyskontu. Każdy z tych punktów będzie jednak kiepskim miejscem na zakupy. Zanim bowiem kawa trafi do takiego sklepu, musi przebyć bardzo długą drogę, w trakcie której jej jakość bezustannie się pogarsza i obniża. Najpierw z terenu uprawy zostaje przetransportowana do palarni, później po wypaleniu przewozi się ją na targowisko, dopiero potem może trafić do pakowalni, skąd jest przenoszona na port, a na końcu do magazynu i samego sklepu. Im dłużej trwa ta droga, tym bardziej obniża się jakość kawy. Ziarna lepiej zatem kupować w specjalistycznych sklepach. Można również pomyśleć o tym, by zamówić je przez Internet.

 

Kawa Arabica czy Robusta? Od lat toczy się wojna między tymi dwoma gatunkami i choć wielu uważa, że już dawno wygrała ją Arabica, to jednak Robusta też ma swoje zalety, o których nie wolno zapominać. Nie każdy pije bowiem kawę dla smaku. Arabica jest bowiem delikatniejsza i łagodniejsza, ale jednak działa znacznie słabiej na organizm, ponieważ w jej ziarnach znajduje się dwukrotnie mniej kofeiny niżeli w ziarnach Robusty. Po wypiciu Arabiki niektórzy są w stanie bez problemu zasnąć. Jeżeli więc klient kupuje kawę tylko po to, by rano móc jakoś zwlec się z łóżka, powinien on raczej zainteresować się Robustą, gdyż znacznie szybciej potrafi ona pobudzić organizm do intensywnego działania.

Warto też na pewno zdać się na opinię innych. W specjalistycznych sklepach z kawami (m.in https://krakowskapalarniakawy.pl/) pracują eksperci od ziaren, którzy dokładnie wiedzą, czym charakteryzuje się Kawa Robusta oraz Kawa Arabika. Wystarczy zatem poprosić ich czasem o poradę. Z taką pomocą każdy klient podejmie dobrą decyzję.

Jak rozpoznać dobrą kawę?
5 (100%) 1 vote