Jedzenie-czy może uczulać?

Cytryny, pomarańcze, papaja, kiwi, truskawki, czekolada, pszenica, mleko, ryby czy sery mogą uczulać. Oczywiście nie są to najpopularniejsze alergie, a już na pewno te pokarmowe, należą do alergii słabszych, ponieważ reakcje alergiczne nie są tak silne jak na przykład na orzechy, sierść zwierząt czy roztocza. Jeżeli jednak nasz organizm reaguje na te i inne składniki pokarmowe w nieprzyjemny i krępujący nas sposób, powstaje wysypka czy czerwone plamy na twarzy i ciele, wtedy warto po prostu odstawić te składniki i komponować posiłki z tego, co jest dla naszego organizmu po prostu dobre. Alergeny mogą znajdować się we wszystkim co nas otacza, warto więc już od małego być świadomym tego, czy nasz organizm wykazuje nietolerancję pokarmową na niektóre składniki.

Alergie nie tylko wrodzone

Oczywiście badania i testy alergiczne są kluczowe do tego, aby już od najmłodszych lat uczyć się ograniczania składników, które nie współdziałają korzystnie z organizmem. Jednak wiele alergii może być nabytych i reakcje na nie pojawiają się nawet u osób starszych, które nigdy nie wykazywały nietolerancji. Jeżeli zauważymy niepokojące objawy, warto od razu skierować się na badania, które sprawdzą co nas uczula, oraz dzięki czemu w przyszłości będziemy wiedzieć jak sobie radzić z ich efektami.

Odczulanie

Jedną z metod, które warto zastosować w przypadku uciążliwej alergii występującej regularnie w przypadku gdy nie jesteśmy w stanie całkowicie wyeliminować alergenu ze swojego życia, jest odczulanie. To systematycznie wykonywane zastrzyki, które zawierają dawkę alergenu, an który uczulony jest pacjent. Taka dawka pozwala organizmowi na stopniowe przyzwyczajanie się do niego, w celu całkowitego uodpornienia się na jego wpływ. Odczulanie jest jednak uciążliwe i długotrwałe i może trwać nawet 5 lat. Dawki alergenu zmieniają się i są dopasowywane do każdego pacjenta indywidualnie. Najczęściej odczula się osoby uczulone na roztocza, pyłki lub sierść zwierząt.

Jedzenie-czy może uczulać?
Oceń ten post