Jedzenie-czy może uczulać?

Cytryny, pomarańcze, papaja, kiwi, truskawki, czekolada, pszenica, mleko, ryby czy sery mogą uczulać. Oczywiście nie są to najpopularniejsze alergie, a już na pewno te pokarmowe, należą do alergii słabszych, ponieważ reakcje alergiczne nie są tak silne jak na przykład na orzechy, sierść zwierząt czy roztocza. Jeżeli jednak nasz organizm reaguje na te i inne składniki Czytaj więcej

Alergie pokarmowe

Każdy człowiek może doświadczyć alergii pokarmowej. Obecnie jest to coraz częściej spotykany problem, który przez nietolerancję pewnych składników wywołuje szereg rozmaitych reakcji. Reakcje alergiczne mogą przebiegać łagodnie, ale niektóre z nich, mogą doprowadzić nawet do śmierci osoby uczulonej. Ważne jest to, aby w momencie zauważenia dziwnej reakcji ciała po spożyciu pokarmu, udać się na badania, Czytaj więcej